сряда, 1 август 2018 г.

пролетен йаг

наскоро зин качи видео таг, тя на свое място бе тагната от лана, аз от своя страна от никого не съм, но пък се вземам да го правя защото отдавна не е писано за тагове (или както аз обичам да си ги пиша - йагове) в блога, а и са доста забавни за правене :D и да, това е пролетен таг, отначало въобще не се осъзнах, че е лято а това е пролетен таг, ама голяма работа, никой няма да разбере.


1. Книга за ново начало или приключение
'Всичко, Всичко' на Никола Юн
въпреки че новото начало идва чак към отворения край, но със сигурност има приключения в книгата, а и тя доста ми хареса. целият живот на главните герои става едно приключение след като пътищата им се срещат.

2. Книга, която те е мотивирала или вдъхновила
нямам си и на представа, коя книга да кажа тук, защото през повечето време след като прочета книга не ми се прави нищо друго, освен да вляза в гуудрийдс и да си помисля дали ще има пост за нея, и къде да си я сложа на рафта. а и понякога (през повечето време всъщност) някои книги ме оставят с някоя дупка по средата на душата ми и не съм в настроение за нищо.

3. Нещо, което ти помага да се раздвижиш
аз, както зин, и за най-голяма изненада на всеки член от семейството ми, когато ми се спи и имам доста неща да правя, първо си подреждам стаята или чистя, ако трябва :D тъй като много бързо разхвърлям, тази дейност ми се налага поне веднъж-два пъти в седмицата да я изпълня.

4. Цитат, който ти е помогнал да осъзнаеш нещо свързано с теб или те е впечатлил
цитат, което не е нещо толкова особено, но когато го прочетох доста ми хареса и понякога просто си го повтарям, а и мисля, че доста често вече ще го споменавам тук:

"Някога на пресконференцията след премиерата на филма на Сам Пекинпа "Дивата Банда", една журналистка вдигнала ръка и попитала следното:"Защо във филма и трябвало да показвате толкова много кръв?". Въпросът бил зададен с твърде рязък тон. Един от актьорите, Ърнест Боргнайн, наглед леко озадачен, отвърнал: "Госпожо, човекът е устроен така, е ако го прострелят, тече кръв." Въпросният филм се появил по екраните в разгара на войната във Виетнам.
Обичам тази реплика. Сигурно е един от законите на реалността. Неделимите неща трябва да се приемат такива, каквито са. И да има кръв. Изстрел и кървене.

А ако някой е прострелян, от раната тече кръв." - стр.134, Спутник, Моя Любов на Харуки Мураками

5. Герой, който се развива
не мога да наименовам герой от някоя поредица, но се сещам за герои от по-скоро биографични книги: лили елбе от момичето от дания и калиопа (или просто кал) от любимата ми книга, мидълсекс. начинът им на развитие е сходен: лили елбе е първата жена, положила си опирация за смяна на пола, а кал е хермафродит, роден момиче, но с последствие осъзнава, че се чувства по-добре с мъжка идентичност. момичето от дания съвсем случайно я купих преди две три години, не знаейки, че е по действителен случай и всъщност мисля, че единственото, което ми направи впечатление от книгата бе края и. мидълсекс, както вече казах, ми е любимата книга, понеже дава цялата история на семейството на кал и причините заради които се е родил такъв. нея също си купих (под вече забравени обстоятелства и защо) преди две-три години и я погълнах за няколкото дена след ваденето на сливиците ми (много подробно разказано, но запълвам място тук) и си я заобичах от тогава и я препоръчвам на всички.

6. Герой, който винаги е зает с нещо
понеже наскоро реших да започна да чета света на диска подред, започнах цветът на магията, чието физично копие все още ми се губи ако някой ми намери моля ви пишете, и в момента единствено мога да се сетя за героите на пратчет - магьосникът ринсуинд и сам ваймс, който за неинформираните, ми е любимият герой от света на диска.

7. Книга или поредица, която ти се иска да има продължение
ако имаше книга или поредица, която исках да има продължение, нямаше да се замисля за толкова дълго време, затова просто ще кажа, че за сега няма. но пък има някои книги, чиито продължения не са преведени на български, за което се разочаровам.

8. Книга, която те е научила на нещо
тук щях да кажа, че ще е срамота да не си научил нещо от книга, но като се замислих не мога да наименовам нещата, които научих от всяка една книга на рафта ми. помня, че в някоя книга научих, че ако кожата на ставите ти е потъмняла, значи имаш дефицит на витамини или нещо такова. реално доста интересни факти сигурно знам от всяка една книга, но не си ги спомням за в момента.

9. Мисля че този въпрос беше кое е първото видео, което си качил, но правя тага на блога, а и дори да коментирам първата публикация мисля, че беше нещо като представяне на мен и за какво ще пиша в блога.

10. Книга, която пасва в повече от един жанр
не мога да спомена никоя книга, понеже мисля, че книгите, които са пълни с различни разкази (независимо дали от един и същи автор или не) заслужават да са в повече от един жанр. може да е приключение, фантастика и т.н. примерно сборниците на рик риърдън с разкази за гръцките богове и герои. друг пример е малката книжка съдба на шинчи хоши, писател на разкази антиутопии и научна фантастика. и последен пример давам с езерното момче на Павел Вежинов, която според мен заслужава да е фантастика и мистерия.

11. Три книги, които искам да прочета тази година или цел, която искам да постигна
три книги са малко при положение че имам поне 50 непрочетени (повече от 50 са, но ме домързя след като стигнах 40 и нещо). за сега главно искам да чета тери пратчет, исторически книги, фредрик бакман и да прочета досега излезлите книги на сара дж. маас (но защо трябва да са толкова скъпи, чак си се дразня). засега една голяма цел е да си взема тест даф, след това ще видим какво ще правя.

12. Тагни пет човека, които искаш да мотивираш
трудно е да тагваш хора, камоли когато искаш повече от петима да мотивираш. всъщност мисля че блога ми е с цел да мотивира и накара човека да се замисли за света около нас и за това колко готини книги изпуска. така че ще се радвам, ако някой в коментарите поне напише "ей аз много се мотивирах от това, отивам да си купя еди коя си книга, която ти препоръча". а и обичам да чета коментари, жалко че никой не пише в днешно време :D

да, това беше от мен за днес, знам че е малко странен пост, но не знам какво друго да публикувам, дано поне ти хареса.
: )
вик

Няма коментари:

Публикуване на коментар