сряда, 18 юли 2018 г.

размишления по повод под игото на шльокавица


въпреки че излезе преди година и нещо, понякога се сещам за тази съдбовна книга и настръхвам така сякаш нещо ме е ухапало или дух е минал пред очите ми. книгата със заглавие "pod igoto - ve4niq 6edyovar ve4e i na 6lyokavica" бе издадена за да провокира днешния български народ да пишат на кирилица, а не на шльокавица (или маймуница). помня първата ми мисъл каква беше, когато видях репортажа по новините и как константин трендафилов (все пак доста обичан писател) гордо държи своето произведение на koltyrata.

нека започнем от самото издателство жанет 45, което е заело доста добра позиция при издаването и подкрепянето на български автори. с тази своя кампания обаче отразиха своето лицемерство. те претендират, че едвам се намира човек, който да пише на кирилица, докато аз се опитвам да наименувам един познат, който най-редовно да си пише на шльокавица. а и какво от това, че веднъж се е случило до пиша на шльокавица? има няколко причини поради които мога да се изплъзна от българската клавиатура: бързам и не мога да сменя клавиатурата на телефона/лаптопа си или просто ме мързи да си я сменям, ако отново ще трябва да превлюча след няколко секунди. от жанет най-явно си мислят, че едвам се намира човек, който да пише на кирилица, което аз лично го приемам доста обидно за днешното поколение и за това, че всички започват да ни набеждават за пълни глупости, като те сами са си виновни, че са се изгорили. като под този подтекст имам предвид, че повечето хора над 50+ години във фейсбук могат да се хвалят, че пишат на кирилица, ама колко правилно пишат е вече друг въпрос (разбира се без да обиждам никого, нормално е да допусне простичка грешка и да се поправиш, но някои хора го приемат твърде лично (баба ми ми е казвала, тя ми е шпионинът)). фактът, че самият папи ханс, който ми се струва, че с песента си нарочно искаше да провокира народа ни и да види на кого ще му хареса тази песен най-много, за да може да му се подиграва после (беше качил в инстаграм акаунта си видео, на което се показва как малки дечица пеят и играят на песента му. е все пак е зарибяваща песен а децата са невинни, не можеш да ги виниш). като цяло темата за шльокавицата имам чувството, че идва от началото на 21 век, когато наистина доста хора си пишеха на шльокавица (защото е нямало българска клавиатура) , но за наша радост вече не пишат (да, повечето ми приятели, които преди пишеха само на латиница вече пишат само на български). дори и да е извън интернет, човек няма как да пише на латиница на лист документ. целият спор със шльокавицата, е като да ми се караш, че пиша грозно и нищо не ми се разбира. ще си пиша както си искам пък който ще да ме разбира.

а дори и с тази провокация тяхна ми е доста интересно, колко хора са се отказали от шльокавицата? нали уж ни учат, че хората в интернет не са такива, каквито си мислиш че са? могат да са най изявените литерати, но като им се пише на шльокавица ще си пишат на шльокавица. не съм от хората, които пишат неща за живота на латиница (до които сигурно не е и стигнала тази книга, а и дори да е стигнала те са казали уау това е strahotna ideq! и после са продължили да пишат на шльокавица), но пък с гордост казвам, че ще си пиша на шльокавица, когато си искам, аз българския си го знам.  колко хора, които подкрепят тази кампания реално имат имената на профилите си във фейсбук написани на кирилица?(и да, до преди няколко месеца името ми във фейсбук бе на латиница) а защо фактът, че общуваш с хора от различни стани да ти е пречка? (защото константин трендафилов беше казал, че името му във фейсбук е на латиница заради това) ми да ни научат азбуката бе, нали ние вече знаем тяхната и пишем на нея. по повод на тази книга питах приятели да ми изразят мнението си и честно казано изказването на Илко най ми хареса:

"Хората пишат на шльокавица, ама пак могат да четат на български."


след като изказах мнението си по главната тема, мисля че е време и за по-големият проблем: навсякъде около книгата пише, че с всяко продадено копие, жанет ще дарят две книги на училище, читалище и библиотека. стоя аз тука и се чудя, защо ти е под игото на шльокавица за да даряваш книги и да развиваш istinskata koltyra? за какво ти е нещо негативно за да се изтъкнеш като добър човек, който дарява книги защото оле не хората в интернет пишат еди си как. вместо да харчите стотици хиляди левове за печатането на това чудо, можеше да ги дадете за издаването на подобрени издания на златни български книги? можеше да направите събития, общи четения, срещи с различни български писатели за да разбудят усещането за българско, но не, вие един ден се събудихте и си казахте "ama haide da izdavame Pod Igoto!! ama na 6lyokavica za da moje da suzdadem drama!!" ама кой малоумник, който работи в издателството ги измисля тия идеи? надявам се и същия този човек да не редактира съвременните книги издавани под името на това издателство. имаше толкова много писатели и любители на българската литература и на развитието и съзнанието на човека, ама вие вместо това избирате така да унижавате Вазов? можеше така страхотна кампания да направите за популяризирането на българската литература и писменст, да изкарате книгите на българските автори далеч от прахосалите рафтове на складовете. горките автори честно казано. една от най-срамните професии в момента в страната ни е да си автор. защото трябва да се бориш между pod igoto и онези "поети" които си измислят някакво изречение с много дълбок смисъл и после го разделят на пет реда, правят същото с още 20-30 изреченийца и ето ти бам книга, която дори и половината не е осеяна с мастило (понякога се чудя тия хора дали знаят какво е поезия, как изглежда една поема и дали въобще са ходили на daskalo). ако самият патриарх на нашата литературата бе жив, щеше сам да се засрами че е написал тази книга. и както една приятелка се изрази по тази тема: 


"Те не купуват книгата като оригинал а какво остава на шльокавица."и за финал, за да не кажете, че само аз мисля така, ето ви мнението на Галя, която е един огромен литературен фен и бъдещ учител по литература: 


"Mislq che knigata e pulna tapanarshtina" ei taka na shlyokavica, vsichko e tochno. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар